23-04-2020 Update gang van zaken rondom Corona
Geplaatst op: 23/04/2020


Gelukkig lijkt de Corona epidemie in  Nederland te stabiliseren, maar helaas zijn nog veel maatregelen voorlopig nog hard nodig. De overheid heeft dinsdagavond bepaalde aanpassingen aangekondigd. Hierbij onze wekelijkse nieuwsbrief met deze week:

  • - Persconferentie nieuwe maatregelen
  • - Vakantie Praktijk en Feestdagen
  • - Kan ik met gewone klachten nog wel naar de dokter?
  • - Delen van het patiëntendossier
  • - Hooikoorts of toch Corona


De basisregels blijven: blijf zoveel mogelijk thuis, vooral bij (lichte) luchtwegklachten en/of koorts, werk vanuit huis als dat kan en houd 1,5 meter afstand. Als we ons hier allemaal aan houden, komt er voorzichtig ruimte.
De meeste maatregelen zijn in principe tot en met 19 mei 2020 van kracht. Voor meer informatie kijkt u op de website van RIVM:
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus

  • Vakantie Praktijk en Feestdagen

De praktijk is volgende week wegens vakantie gesloten van maandag 27 april t/m vrijdag 1 mei. In spoedgevallen neemt praktijk Moolenburgh waar telefoonnummer 071 – 4013222.
Ook hierbij geldt alleen in spoedgevallen en altijd eerst telefonisch overleg.
Om verspreiding van het virus tegen te gaan proberen we nog zo veel mogelijk telefonisch of via beeldbellen af te handelen, immers hoe minder contact hoe minder kans op overdracht van het Corona virus. We kunnen gelukkig veel vragen en/of klachten per telefoon, mail of beeldbellen oplossen. Let op: gaat u niet langs bij praktijk Moolenburgh altijd eerst bellen.

Naast bovenstaande vakantie is de praktijk komende feestdagen gesloten:
 
Maandag 27 april Koningsdag praktijk gesloten

waarneming door doktersdienst Voorhout 0252 – 240212
Dinsdag 5 mei Bevrijdingsdag praktijk gesloten
waarneming door doktersdienst Voorhout 0252 – 240212

 

  • Kan ik met gewone klachten nog wel naar de dokter?
We zijn als Katwijkse huisartsen wel aan het voorbereiden op een herstart van aanbieden van zorg, naast de acute zorg die we al die tijd geleverd hebben. U kunt voor álle klachten waarover u zich zorgen maakt of twijfels heeft gewoon contact opnemen met de huisartsenpraktijk. Gerlinde en Marlies zullen u telefonisch te woord staan en samen met u kijken wat de beste oplossing is. Om verspreiding van het virus tegen te gaan proberen we nog zo veel mogelijk telefonisch of via beeldbellen af te handelen, immers hoe minder contact hoe minder kans op overdracht van het Corona virus. We kunnen gelukkig veel vragen en/of klachten per telefoon, mail of beeldbellen oplossen.


  • Delen van het patiëntendossier

Door een tijdelijke maatregel van de overheid is het tijdens de corona-crisis ook toegestaan om het dossier, zoals dat bij onze praktijk bekend is, beschikbaar te stellen van patiënten die nog geen keuze hebben gemaakt of ze het willen delen met de huisartsenpost in Voorhout.
Ook is nu van alle patiënten (behalve als u bezwaar heeft gemaakt) dit dossier ook in te zien op Spoedeisende Eerste Hulp, mocht u daar komen. Zowel op de huisartsenpost als op de Spoedeisende Eerste Hulp worden de gegevens alleen geraadpleegd als u zich daar meldt en u er ter plekke of telefonisch mondeling toestemming voor geeft.

Op https://www.patientenfederatie.nl/nieuws/patientgegevens-tijdelijk-sneller-uitgewisseld-tussen-zorgverleners kan u nalezen hoe men zorgvuldig met uw gegevens omgaat. Op dit moment heeft al 95% van onze patiënten de voorbije jaren de keuze voor wel of niet openstellen van het dossier aan ons kenbaar gemaakt.

  • Hooikoorts of corona

Door het mooie weer komen er steeds meer pollen in de lucht. Dat is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, want voor hun is het seizoen dus weer helemaal losgebarsten. Extra onhandig in deze tijd van het coronavirus, want de symptomen kunnen soms erg op elkaar lijken. En hoe weet je dan of je last hebt van hooikoorts of het coronavirus?
Vooral mensen die allergisch zijn voor boompollen van de es en de berk kunnen de komende periode al erg last krijgen van hooikoortsklachten, zegt het LUMC.

Omdat hooikoortsklachten vaak lijken op de symptomen van het coronavirus, kan het dit jaar nog meer gevolgen hebben dan andere jaren. Want niet alleen bij hooikoortspatiënten zelf kan dit zorgen voor ongerustheid, maar ook bij de mensen om hen heen. Zij weten natuurlijk al helemaal niet of jij moet hoesten en niezen door de hooikoorts, of door het coronavirus. Voor hooikoortspatiënten is het volgens het LUMC daarom extra belangrijk om zich voor te bereiden op de komst van het pollenseizoen, en op tijd te starten met hooikoortsmedicatie als dat nodig is.

Vergelijkbare symptomen

Er zijn verschillende klachten die voor kunnen komen bij hooikoorts, en sommige daarvan komen overeen met het coronavirus. Bij hooikoorts of andere allergieën heb je bijvoorbeeld vaak last van: jeukende ogen, een verstopte neus, kriebelhoest en niesbuien. De klachten zijn meestal erger wanneer iemand buiten is, of net buiten is geweest. Bij het coronavirus heb je vooral last van: koorts, hoesten, spierpijn, vermoeidheid en een verkoudheid. Daarnaast merken mensen met het coronavirus vaak dat de symptomen een aantal dagen lang verergeren, voor er een verbetering te merken is.

Volgens de specialist hoef je je geen zorgen te maken als je voornamelijk nasale klachten hebt zoals niesbuien, en de symptomen alleen bij je ogen en neus zitten. Vooral als hooikoorts of allergieën een terugkomende klacht zijn waar je vaker last van hebt, zal je dit vast wel kunnen herkennen. De symptomen van het coronavirus lijken meer op die van de griep, en beïnvloeden het hele lichaam. Dan ben je meestal erg moe en heb je spierpijn, vooral als je al wat ouder bent of een slechtere weerstand hebt. Ook wanneer je koorts hebt, wijst dat meer op het coronavirus dan op hooikoorts.  Verhoging of koorts komt maar zeer zelden voor bij hooikoorts. U moet dan dus denken aan bijvoorbeeld het Corona virus.

Thuisblijven

Heb je klachten zoals verkoudheid of hoesten en weet je niet wat de oorzaak is? Blijf dan vooral thuis, zoals aangeraden wordt door het RIVM.

Voor meer informatie: https://thuisarts.nl/nieuws/door-mooie-weer-al-hooikoorts

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Spoed:

071-2001012 | Toets 1

Recepten:

071-2001012 | Toets 2

Uw (herhaal)recepten nu online aanvragen

Assistente:

071-2001012 | Toets 3

info@huetingessers.nl

Intercollegiaal:

071-2001012 | Toets 5

Fax:

071-4078053

(herhaal)recepten